gb  german  turkey  china  japan  italy  alb  serbia  france  UAE                                       

ССК на Самитот во Будимпешта: Средба Арсовска - Чангчун

Можноста македонски компании да учествуваат на најголемиот традиционален саем на Кина за широка потошувачка, кој е поддржан од иницијативата 16+1, беше тема на средбата на претседателката на Сојузот на стопански комори на Македонија Данела Арсовска со заменик-градоначалникот на Нингбо, НР Кина, Лиу Чангчун која се реализираше во Будимпешта во рамки на  на шестиот Самит на шефовите на влади на Кина и 16 земји од Централна и Источна Европа каде се одржува Економски и трговски форум на тема: „Поврзување на МСП на Кина и земјите од ЦИЕ“.

– Традиционално како резултат на одличната соработка на Сојузот со НР Кина, компаниите имаат можност за зајакнување на комуникацијата, меѓусебно поврзување, градење на трговски релации како и промоција на инвестиции. Активно сме вклучени во иницијативите за зголемување на соработката и трговските партнерства со Кина и 16. земји  од ЦИЕ преку мега проектот за економска, политичка и културна соработка, изјави претседателката на Сојузот на стопански комори Данел Арсовска и додаде дека Сојузот, секоја година учествува на форумите на 16+1 за  зголемување на можностите на приватниот сектор од Република Македонија.

Во фокусот на Економскиот форум, се малите и средни претпријатија, примена на високи технологии во ИТ секторот, медицина и здравство, вештачка интелигенција,  заштита на животна средина, модерно земјоделско производство.

– МСП се движечка сила за економски развој и се во фокусот на владите ширум светот. Развој на конкурентноста на малите и средните  компании и нивно глобално поврзување се на приоритетната агенда за поголема соработка на компаниите од ЦИЕ и НР Кина, додаде Арсовска.

ССК активно работи на зголемување на бизнис соработката со НР Кина, со посебен акцент на промовирање на кинескиот мега проект „Еден појас, еден пат” за инфраструктурно и економско поврзување на Азија, Европа, Африка и Блискиот Исток. Исто така,  претседателот на ССК, е потписник на единствениот договор на Балканот за економска соработка со Кина со што, како што стои во соопштението, за македонските компании се отвори пат за директен пристап на најголемиот азиски пазар.

Соработката на Народна Република Кина со земјите од Источна и Централна Европа започна во Будимпешта, а продолжи на состаноците во Варшава во април 2012 година, Букурешт Романија (2013), Белград, Србија (2014), Суџоу, Кина (2015) и Рига, Латвија (2016).

Прочитано 1045 пати

Од Претседателот

Да бидеме лидер и глас на бизнис заедницата, подржувач на економскиот раст на членовите на комората. Заедно да придонесеме за економската стабилност на Македонија и партнерски забрзано да се движиме напред во нова декада на наше успешно работење.

Арсовска Данелa

Интернационална мрежа

F46DCE922CC1E446A2D47D87A78FE9A1

D234AF1A2FFA9C4197F508DA3F41A889

Контакт

 info @chamber.mk
  +389.2.3091440
  +389.2.3091440
  Црвена Скопска Општина бр.10

Следете не