gb  german  turkey  china  japan  italy  alb  serbia  france  UAE                                       

Јавен повик за финансиска поддршка за зајакнување на конкурентноста

Министерството за економија објавува Јавниот повик за финансиска поддршка за зајакнување на конкурентноста на деловните субјекти во пост ковид 19 периодот, согласно Уредбата со законска сила за финансиска поддршка за зајакнување на конкурентноста на деловните субјекти во пост ковид -19 (Службен весник бр.153/20).
Во повикот се предвидува финансиска поддршка од 20 милиони евра за сите деловни субјекти од преработувачката индустрија, трговијата и ИТ секторот кои во текот на 2020 година ќе реализираат инвестиција.

За оваа мерка може да аплицираат компании кои што:

  • во текот на 2020 година имаат во реализација инвестициски проект
  • работат во производствени сектори кои се дефинирани како производство, освен оние кои се исклучени од оваа можност согласно Законот за контрола на државна помош
  • деловни субјекти што вршат дејност трговија, доколку инвестираат во основни средства
  • вршат дејности од областа на информациско-комуникациски услуги, доколку инвестицијата опфаќа воспоставување на нова организациона единица за технолошки развој, истражување и/или развој на ново софтверско или хардверско решение.

Висината на финансиската поддршка изнесува 25% од реализираната инвестиција според инвестицискиот план кој што ќе го достави апликантот но не но не повеќе од:

  • 40.000 евра за компании кои оствариле вкупен приход во 2019 година не повисок од 1.000.000 евра
  • 100.000 евра за компании кои оствариле вкупен приход во 2019 година од 1.000.001 еврадо 10.000.000 евра
  • 140.000 евра за компании кои оствариле вкупен приход во 2019 година од 10.000.001 евра до 50.000.000 евра
  • 200.000 евра за компании кои оствариле приход во 2019 година повеќе од 50.000.000 евра.

Сите детали за јавниот повик како и потребната документација и начинот на аплицирање може да се најдат на следниот линк.


За повеќе информации контактирајте не на Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. или на тел. број 02-3091440.

Прочитано 694 пати

Од Претседателот

Да бидеме лидер и глас на бизнис заедницата, подржувач на економскиот раст на членовите на комората. Заедно да придонесеме за економската стабилност на Македонија и партнерски забрзано да се движиме напред во нова декада на наше успешно работење.

Арсовска Данелa

Интернационална мрежа

F46DCE922CC1E446A2D47D87A78FE9A1

D234AF1A2FFA9C4197F508DA3F41A889

Контакт

 info @chamber.mk
  +389.2.3091440
  +389.2.3091440
  Црвена Скопска Општина бр.10

Следете не